E-nummervrij eten
Als je graag E-nummers zoveel mogelijk wilt vermijden dan is natuurlijk de perfecte manier om dit te doen gewoon een maaltijd thuis te koken. Kant-en-klaar maaltijden, voorverpakte, en bewerkte voedingsmiddelen staan erom bekend dat ze vaak veel verschillende E-nummers bevatten, vaak worden deze door fabrikanten zo min mogelijk vermeld door de bestandsdelen op etiketten te zetten via de lange wetenschappelijke namen in plaats van de korte E-nummers.
Voor diegene die E-nummers echt zoveel mogelijk willen vermijden is het controleren van etiketten van voedingsmiddelen en dranken voor de aankoop ervan een goede manier om ervoor te zorgen dat je weinig of geen E-nummers binnenkrijgt. Maar om ervoor te zorgen dat mensen zich zowel tijd en moeite kunnen besparen en toch hun gezondheid helpen kunnen mensen gewoon het beste thuis koken.
Het kopen van ingrediënten zonder E-nummers
Het klinkt heel simpel, de beste manier om ervoor te zorgen dat je geen E-nummers binnenkrijgt is door geen producten te kopen die E-nummers bevatten. Dit klinkt natuurlijk als een vrij simpel idee, en het wordt steeds populairder. Veel chef-koks op televisie praten graag over de voordelen van het gebruik van verse producten en ingrediënten. Thuis koken is voor de meeste mensen erg leuk en als je het goed georganiseerd doet en blijft oefenen hoeft het ook helemaal niet lang te duren.
Als je van plan bent om maaltijden zelf te bereiden dan helpt het als je denkt over wat je die week wilt gaan eten. Dan kun je mogelijkerwijs ineens alle benodigde ingrediënten binnenhalen en heb je alles gelijk bij de hand. De planning van het menu hoeft natuurlijk niet via militaire precisie, je kunt op dat moment ook gewoon klaar maken waar je zelf zin in hebt. Een paar van de verschillende ingrediënten die je op voorraad zou moeten hebben zijn onder andere:
- Verse groenten en fruit (deze kun je ook bevriezen als je ze allemaal niet ineens wilt gebruiken)
- Rijst
- Pasta
- Blikken gehakte tomaten
- Kruiden - vers of gedroogd
- Bloem voor bij het bakken
- Suiker
- Vrije-uitloop eieren
- Bonen of peulvruchten
- Vis
- Organische of vrij-uitloop vlees
Wat zal ik nou precies gaan koken?
Koken zonder E-nummers kan zo simpel of divers zijn als jij dat eventueel wilt. De voor de hand liggende keuze is om alle maaltijden thuis te maken, of het nu vlees, vis of vegetarische gerechten zijn. Een bijkomend voordeel van je eigen eten koken is dat het veel gemakkelijker is om de grootte van de porties zelf te beslissen. Als je een vriezer hebt, dan kan het veel rendabeler zijn om maaltijden in bulk te koken en dan de extra porties in te vriezen. Op dat moment heb je altijd iets bij de hand voor noodgevallen en hoeft je niet zo snel naar een afhaalrestaurant of een kant-en-klaar maaltijd te kopen!
Als je echt bezig gaat met E-nummers, dan is het zelfs mogelijk dat jij je eigen brood gaat maken. Er zijn een breed scala aan brood makers beschikbaar die het maken van brood doodsimpel maken – en ook nog eens erg snel. De ingrediënten zijn allemaal gemakkelijk beschikbaar en je kunt het brood zo gezond maken als jij dat wilt.
Als jij zelf of andere familieleden vaak yoghurt eten, dan is het zelfs mogelijk om zelf yoghurt te maken. Het is vreselijk goedkoop om zelf yoghurt te maken en het helpt je yoghurt te maken die geen aroma's, additieven, en E-nummers bevatten. Natuurlijke yoghurt is vanzelfsprekend op zichzelf al lekker, maar je kunt het ook op een gezonde manier iets zoeter maken door een theelepel honing of een rijke selectie van fruit toe te voegen.
Als zelfs als je E-nummers wilt vermijden, hoef je bepaalde lekkernijen zoals cakes of koekjes niet te missen. Hoewel deze producten wanneer ze in de winkel worden gekocht waarschijnlijk vol zitten met synthetische aroma's, additieven of E-nummers, kun je door het maken van jouw eigen gebak en koekjes voorkomen dat je deze onnatuurlijke ingrediënten binnenkrijgt. Op dat moment weet je precies wat je eet. Er zijn vele voordelen van het koken met behulp van natuurlijke ingrediënten, dus waarom zou je het niet eens proberen?
Hoe gemakkelijk is het om volledig E-nummers te vermijden?
Als je eenmaal precies weet wat E-nummers precies zijn en ze helemaal zou willen vermijden, hoe realistisch is dat dan? Hoe gemakkelijk is het om ervoor te zorgen dat je ze niet meer binnenkrijgt?
Verschillende vormen van E-nummers worden tegenwoordig in een groot aantal producten gebruikt. Er worden kleurstoffen toegevoegd aan voedingsmiddelen en frisdranken zodat ze er aantrekkelijker uitzien, conserveringsmiddelen worden toegevoegd om ervoor te zorgen dat voedsel een langere houdbaarheidsdatum heeft, en bindmiddelen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat ons voedsel er iets beter uit ziet. Alle E-nummers spelen een rol bij de bewerking van de voedingsmiddelen zoals we die nu kennen.
Echter, ondanks dat ze overvloedig aanwezig zijn, zijn er genoeg manieren om ervoor te zorgen dat je minder of zelfs geen E-nummers binnenkrijgt. Misschien is het zo dat je een kind hebt dat tekenen vertoont van hyperactiviteit na het drinken van gekleurde of koolzuurhoudende frisdranken, of misschien maak jij je gewoon zorgen over de gevolgen voor de gezondheid van E-nummers. Wat de gedachten of redenering ook is, als je voedsel koopt van supermarkten of andere winkels, dan heb je een zekere mate van controle over wat je ervoor kiest te kopen en te consumeren.
Leren om de etiketten te lezen
Om te beginnen zal iedereen die E-nummers wil gaan vermijden een expert moeten worden in het lezen van levensmiddelen etiketten. De ingrediëntenlijst op de verpakking geeft een goed inzicht in wat er precies in onze voedingsmiddelen en dranken zit. Zoals al iets eerder gezegd, moet jij je ervan bewust zijn dat sommige fabrikanten de voorkeur geven aan de chemische namen in plaats van de verkorte E-nummers. Dus ook al lijkt het op het eerste gezicht alsof er geen E-nummers in iets zitten, dan is het misschien zo dat deze onder een andere (veel moeilijkere) naam vermeld staan.
Een bepaalde manier om dit op te lossen is door lijsten van E-nummers uit te printen en mee te nemen wanneer je gaat winkelen. Op dat moment kun je het snel en effectief controleren of er misschien ergens ‘verstopte’ E-nummers in zitten. Natuurlijk is dit in het begin een beetje tijdrovend, maar als je vaak dezelfde producten koopt dan weet je al snel welke E-nummers er in bepaalde producten zitten en welke alternatieven je misschien liever wilt kopen.
Een andere manier om E-nummers te ontwijken is door verwerkte voedingsmiddelen volledig te vermijden (of zoveel mogelijk) in jouw dagelijks dieet. Op die manier kun je direct verschillende E-nummers uit je dieet verwijderen, en daarnaast eet je ook nog eens een veel gezonder dieet.
Uit eten gaan
Zoals we iets eerder hebben besproken, wordt het vermijden van E-nummers iets lastiger als je uit eten gaat. Want het is namelijk moeilijker om precies te weten wat er in het voedsel zit dat je wordt geserveerd. Echter, als je echt geen E-nummers binnen wilt krijgen dan is het de moeite waard op zoek te gaan naar restaurants, cafés, en hotels waar het gebruik van biologische producten, streekproducten, en volwaardige voeding wordt geadverteerd, vooral omdat de kans hier groter is dat ze bewerkte voedingsmiddelen proberen te vermijden.
Als je twijfelt over het eten in een restaurant dan kun je altijd vragen welke ingrediënten ze gebruiken en of ze eventueel additief-vrij zijn. De meeste restaurants zijn het wel gewend om vragen te krijgen over hun voedsel, dit komt vooral omdat veel mensen alles precies moeten weten vanwege allergie of dieet doeleinden.
Kinderen helpen bij het vermijden van E-nummers
Als je een ouder bent (of misschien wel een gezonde oom of tante) dan weet je dat kinderen zeker bepaalde E-nummers moeten vermijden. De beste manier om ervoor te zorgen dat kinderen deze E-nummers niet binnenkrijgen is door ze kennis te laten maken met een gezonde en evenwichtige voeding.
Natuurlijk wordt het een stuk moeilijker als kinderen eenmaal ouder zijn en bij vriendjes en vriendinnetjes thuis eten, naar verjaardagspartijen gaan, of als ze oud genoeg zijn om zelf voedsel te kopen. Terwijl je uiteindelijk weinig tot geen controle hebt over deze elementen is het wel mogelijk goede waarden te helpen bevorderen en de feiten over E-nummers te presenteren. Dan kunnen kinderen als ze ouder worden zelf beslissen of ze E-nummers binnen willen krijgen of niet.
Conclusie
Natuurlijk is het ook voor de fabrikant belangrijk om ervoor te zorgen dat het eten dat ze in de supermarkt zetten redelijk gezond is voor de consument. Maar zoals wel gebleken is, is het niet altijd denkbaar om ervoor te zorgen dat alle mogelijke problemen worden ontlopen. Hoewel deze E-nummers uiteindelijk een standaard ingrediënt zijn geworden zijn ze vaak slechts van esthetische waarde of zijn ze aanwezig om ervoor te zorgen dat eten langer meegaat.
Wanneer mensen zelf eten maken komen ze er ook vaak achter dat ze zich beter voelen, dit komt niet alleen door de verminderde hoeveelheid E-nummers, maar ook vanwege het feit dat ze op dat moment precies weten wat ze eten, en dus vaker gezonde keuzes maken.
Bolognesesaus

- 400 gram gehakt
- 150 gram spekjes
- 1 flinke ui
- 1 wortel
- 2 a 3 knoflooktenen
- 2 blikken gepelde tomaten
- 1 blikje tomatenpuree (70 gr)
- Een flinke scheut rode wijn
- 4 takjes verse tijm
- 2 takjes verse rozemarijn
- 2 laurierblaadjes
- Versgemalen zout en peper
Verhit een scheut olijfolie in een pan en snipper de ui.
- Doe de ui samen met de spekjes in de pan en bak zachtjes 5 minuten op laag vuur.
- Hak intussen de knoflook fijn en snijd de wortel in kleine stukjes.
- Doe de knoflook en wortel bij de ui en bak ze op iets hoger vuur al roerbakkend even mee.
- Doe het gehakt erbij en bak op hoog vuur al omscheppend rul. Blus af met de wijn.
- Voeg de tomaten met sap toe en duw ze kapot met een spatel.
- Roer de tomatenpuree erdoor heen.
- Rits de blaadjes tijm en rozemarijn van de takjes, hak grof. Voeg deze toe, samen met laurier en zout en peper.
- Laat alles zonder deksel op laag vuur minstens een uur pruttelen tot het een mooi geheel is geworden.
Bestel nu deze receptenbox voor 3 personen..
Inclusief: recept en ingrediënten
Nu voor maar € 14,99 !
Maak jouw eigen website met JouwWeb