Vegetarisch eten

In Nederland zijn er steeds meer vegetariërs. Zij eten bewust geen vlees, vis of gevogelte vanwege het dierenwelzijn, het milieu of omdat ze vlees niet gezond of lekker vinden. Vlees weglaten uit je menu kan prima, mits je vervangers eet. In dit dossier lees je meer over alle gezonde én smakelijke kanten van vegetarisch eten en we stippen de valkuilen aan.

Algemeen

Vegetarisch eten kan net zo gezond en lekker zijn als een dieet met vlees. Dat ontdekken steeds meer Nederlanders. Zo telt Nederland zo’n 800 duizend vegetariërs maar ook ruim 4 miljoen mensen die regelmatig kiezen voor een maaltijd zonder vlees. In vlees en vis zitten voedingsstoffen die een vegetariër uit andere producten moet halen.

Dit zijn de belangrijkste vervangers:

  • Eiwit: nodig voor de bouw van lichaamscellen. Ook eieren, zuivel, graanproducten en peulvruchten bevatten eiwit.
  • IJzer: nodig voor het transport van zuurstof door je bloed. Ook volkorenbrood, ontbijtgranen en groene groente bevat ijzer.
  • Vitamine B12: nodig voor de aanmaak van rode bloedlichamen en een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten zoals eieren, melk en melkproducten. Wie veganistisch eet kan vitamine B12 uit een supplement halen.
  • Vitamine B1: nodig voor de verbranding van koolhydraten, een goede werking van het hart en het zenuwstelsel. Het zit brood en graanproducten, groente, melk en melkproducten

Niet elke vegetariër eet hetzelfde, dit zijn de verschillen:

  • Vegetariërs: eten geen vlees, maar gebruiken wel producten van dierlijke afkomst waar geen dier voor hoeft te sterven.
  • Flexitariërs: kiezen ervoor om één of meerdere dagen per week geen vlees te eten
  • Pescotariërs: eten geen vlees, maar wel vis.
  • Pollotariërs: eten wel gevogelte, maar geen andere soorten vlees en vis.
  • Veganisten: eten geen vlees, vis en andere dierlijke producten zoals eieren en melkproducten. Over bijvoorbeeld honing en bijenpollen zijn veganisten verdeeld.
  • Ovo-vegetariërs: eten wel eieren maar geen zuivel.
  • Lacto-vegetariërs: eten wel zuivel, maar geen eieren.
  • Fruitariërs: eten alleen delen van een plan die geoogst worden zonder de plant te doden (vruchten, noten en zaden).
Wat is je doel?

Vegetariërs en ook de Flexitariërs hebben verschillende redenen om geen vlees, vis of gevogelte (meer) te eten. Dit zijn de belangrijkste:

Gezondheid

Mensen die vegetarisch eten, houden er vaak een gevarieerd voedingspatroon op na. Vlees moet immers vervangen worden. Daardoor krijgen ze vaak meer groenten, noten en zaden binnen dan vleeseters. Diverse organisaties en vegetariërs hebben ook het idee dat vlees niet goed is voor het lichaam, maar daar is discussie over.

Milieu

Het produceren van vlees heeft nogal wat voeten in de aarde. Zo ontstaat er grootschalige ontbossing, broeikasgassen en een hoog energieverbruik.

Dierenwelzijn

Het leed waar dieren in de bio-industrie mee te maken krijgen, is voor veel mensen een reden om vegetarisch te eten. Ze voelen zich betrokken bij het welzijn van de dieren.

Oceanen

Verschillende vissoorten dreigen te verdwijnen door overbevissing. Hierdoor kan het ecosysteem ontregeld raken. Ook raken veel andere zeedieren tijdens visvangsten verstrikt in de netten en worden ze verminkt of dood teruggegooid in zee.

Stappenplan

1. Bouw het langzaam af

Je kunt abrupt stoppen met het eten van dieren, maar het kan verstandiger zijn om het geleidelijk aan af te bouwen. Je lichaam en geest kunnen dan wennen aan de verandering.

2. Eet gevarieerde voeding

Vlees is vervangbaar door bijvoorbeeld peulvruchten, noten en zaden en (zelfgemaakte) vleesvervangers. Let er op dat je niet elke dag hetzelfde kiest, maar varieer. Op die manier krijg je alle voedingsstoffen binnen en houd je je lichaam gezond.

3. Experimenteer

Om door te gaan op het variëren: kies niet alleen voor wat je al kent, maar probeer eens een onbekend product. Wie weet smaakt het heel lekker!

4. Maak een receptenboek

Koop vegetarische kookboeken, struin het internet af naar lekkere recepten of haal recepten uit kookboeken die in de kast staan. Maak hiervan je eigen vegetarische kookboek. Zo heb je voldoende inspiratie.

5. Houd je doel voor ogen

Je zult vast een keer smachten naar een stukje ossenhaas of zalm. Stel jezelf op dat soort momenten de vraag ‘Wat is de reden dat ik vegetarisch ben gaan eten?’ Je zult zien dat de trek verdwijnt.

Groentenpizza

Bereiding
Verwarm de oven op 220 graden. Bereid het deeg volgens de verpakking of volgens het recept. Rol het deeg uit en leg op een bakplaat met bakpapier. Besmeer met de pizzasaus. Snijd dunne repen van de courgette (plakjes kan ook) en beleg de pizza hiermee. Verdeel de champignons in plakjes en de gehalveerde tomaatjes er over. Snijd de paprika in reepjes en verdeel ook over de pizza. Bestrooi met de mozzarella en bak ca. 25 minuten mooi bruin en gaar. Garneer met de basilicum. 

Ingrediënten

  • 1 x pizzamix of zelfgemaakt pizzadeeg
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • 125 gr champignons
  • Handje geraspte mozzarella
  • 250 ml pizzasaus
  • Handje cherrytomaatjes
  • Verse basilicum voor de garnering

Bestel nu deze receptenbox voor 3 personen..

Inclusief: recept en ingrediënten

Nu voor maar € 14,99 !